Renginiai / Galerija

Vokiečių kalbos dienos mūsų gimnazijoje

 

     Spalio 14-20 dienomis „Ö kaip vokiškai?“ pasklido po visą Lietuvą. Ši iniciatyva vyksta jau ketvirtus metus kviesdama pažvelgti į vokiečių kalbą – apie ją kalbėti, diskutuoti, susipažinti su šios kalbos teikiamais pranašumais. Šiemet ir mes, Vidiškių gimnazija, pirmą kartą prisijungėme prie šios iniciatyvos ir organizavome įvairias veiklas, skirtas vokiečių kalbos dienoms paminėti.

     Vokiečių kalbos dienų projektą „Ö kaip vokiškai?“ 2016 metais inicijavo Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Lietuvoje, Goethe's institutas, Centrinė užsienio švietimo sistemos valdyba (ZfA), Vokietijos akademinių mainų tarnyba (DAAD) ir Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai (AHK).

     Daugiau nei mėnesį gimnazijoje buvo eksponuojama plakatų paroda „Vokietijos miestai ir kraštovaizdžiai“, kurią nemokamai mokykloms skolina Goethe’s institutas (Goethe’s institutas – tai Vokietijos Federacinės Respublikos kultūros institutas, skatinantis vokiečių kalbos mokymąsi užsienyje ir puoselėjantis tarptautinį kultūrinį bendradarbiavimą). Ši paroda iš arčiau pristatė vokiečių kalbą, kultūrą, Vokietijos miestus ir įspūdingą jos gamtos grožį. Parodos metu vyko viktorina, mokiniai stengėsi išsiaiškinti, kas yra Baltrum, kuo žymus Heidelbergo miestas, kur gimė Johanas Volfgangas fon Gėtė – vokiečių literatūros klasikas ir t.t. Užsienio kalbų kabineto durys „pasipuošė“ informacija, kuo vokiečių kalba yra įdomi ir kodėl vertėtų jos mokytis; kokie garsūs aktoriai, muzikantai moka ir kalba vokiečių ar kitomis užsienio kalbomis; kuo panašūs yra anglų ir vokiečių kalbų žodžiai.

     Albertas Einšteinas yra sakęs: „Jei norite, kad jūsų vaikai būtų protingi, skaitykite jiems pasakas“. Ši mintis paskatino gimnazijos bibliotekoje įrengti informacinį kampelį, skirtą vokiečių kalbininkams tautosakininkams, pasakininkams – Broliams Grimams. Čia mokiniai galėjo pavartyti, paskaityti brolių Grimų pasakas, sužinoti, kodėl Švalmo mieste švenčių metų visos merginos pasipuošia raudonspalvėmis kepuraitėmis, o vaikinai užsideda vilkų kaukes; prie kokios pilies pavasarį ir vasarą svečius visuomet pasitinka „Miegančiosios gražuolės“ personažai.

     Spalio 16 dieną 7 klasės mokiniai pertraukų metu surengė viktoriną „Ką sužinojai apie vokiečių kalbą ir Vokietiją?“ gimnazijos bendruomenei, visi norintys galėjo pasitikrinti savo žinias bei išmokti pasisveikinti, atsisveikinti ar skaičiuoti vokiškai. Septintokai, kurie mokosi vokiečių kalbos, koridoriuje įrengė tris stoteles: pirmoje stotelėje Aurimas Grušnius (7 kl.) kvietė atsakyti į klausimus, kurių atsakymus, jei nežinojo, dalyviai čia pat galėjo susirasti plakatų parodoje ar nubėgę į biblioteką, įveikęs pirmąją stotelę dalyvis turėjo keliauti į antrąją stotelę, čia Austėja Akinskaitė (7 kl.) buvo paruošusi vaizdinius klausimus, kur reikėjo rasti sąsają būtent su vokiečių kalba, trečiojoje stotelėje visi galėjo pasimokyti vokiečių kalbos, čia „mokytoju“ dirbo Alexander Samuel Unger (7 kl.). Sėkmingai įveikę visas tris stoteles dalyviai buvo apdovanoti. Šią dieną taip pat buvo paskelbti ir apdovanoti plakatų parodos „Vokietijos miestai ir kraštovaizdžiai“ viktorinos nugalėtojai: Meškelaitė Skaistė (I kl.), Trubilaitė Elzė (I kl.), Martinkėnas Linas (I kl.) ir Sigvidas Pijus Krinickas (II kl.).

     „Ö kaip vokiškai?“ akciją vainikavo vokiečių kalbos pamoka „Mokiniai mokiniams“ bibliotekoje, kurią paruošė ir vedė 7 klasės vokiečių kalbos grupės mokiniai. Jie mokėsi vokiškai skaičiuoti, vaidino trumpus susipažinimo dialogus, tikrinosi žinias, ar gerai žino Brolių Grimų pasakas, su kuriomis dauguma užaugome.

     Džiaugiamės, kad šiais metais per Vokiečių kalbos dienas mūsų gimnazija irgi prabilo vokiškai! Ačiū visuomenės sveikatos specialistei Ingai Žilo, kuri judriųjų pertraukų metu sutiko pajudėti pagal vokišką muziką, ir visiems kitiems, prisidėjusiems ir palaikiusiems mūsų iniciatyvą.

     Dėkojame projekto „Ö kaip vokiškai?“ iniciatoriams ir rėmėjams už dovanėles Vokiečių kalbos dienų dalyviams.

Jurgita Raketienė, anglų ir vokiečių kalbų vyresnioji mokytoja




Ankstesni įrašai


     Spalio 9 dieną gimnazijoje vyko tradiciniu tapęs visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ SOLIDARUMO bėgimas JUNKIS-BĖK-PADĖK. Mokiniai, mokytojai, darbuotojai rinkosi gimnazijos kiemelyje.

     Gyvenimą mes patiriame kaip paslaptį: ieškome savo kelio, abejojame, klystame ir klumpame, ieškome pačios gyvenimo prasmės ir savo pašaukimo. Tai, ką turime, ką pasiekėme yra tai, ko troškome. Visiems tenka išsiruošti į ieškojimo kelią, kuriame vienas svarbiausių palydovų – Mokytojas. Mokytojas, kuris giliai viduje visuomet saugo pašaukimą – ugdyti žmoguje žmogų.

     Rugsėjo 20 d. Ignalinos r. Vidiškių gimnazijos jaunojo pasieniečio būrelio nariai kartu su pasieniečiais iš visos Lietuvos dalyvavo tradiciniame dviračių žygyje „Rudeninės Aukštaitijos keliais“, kurį organizavo Ignalinos pasienio rinktinė.

     Vidiškių gimnazijos bendruomenės nariai, Mokslo ir žinių dieną pradėję Vidiškių Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje kunigo Pavelo Paukšto aukojamomis Šv. Mišiomis, ją tęsė Vidiškių gimnazijos vidiniame kiemelyje.

     Vasaros šiluma dar lepina mus, dar daug spalvų aplink, tik vėjas išdykėlis drįsta priminti artėjantį rugsėjį- gainioja pavienius lapus. Apie rugsėjį dar nesinori galvoti. Mintimis dažnai grįžtame į prabėgusias vasaros dienas, į išleistuvių popietę Paliesiaus dvare, į šventę, vainikavusią dvylikos metų darbą, šventę, kvietusią ieškoti kitos mokymosi įstaigos, kitokios veiklos, šventę, tėvų dovanotą.