Aktualijos

Tolerancijos reikia mokytis

     Tolerancijos suvokimas atsiranda pirmiausia šeimoje, vėliau – mokykloje, kurioje yra privaloma išmokti gerbti žmogų. Todėl kaip ir kasmet šią dieną paminėjo mūsų gimnazijos bendruomenė. Suvokiant tolerancijos svarbą ir prasmę šiuolaikiniame pasaulyje jai buvo skirta visa savaitė. Kas buvo daroma? Ogi mokinai vykdė įvairiausias veiklas: Mokinių taryba parengė du stendus: vienas jų simbolių kalba priminė tolerancijos sąvoką, o kitas kvietė pamąstyti, ko neturėtume toleruoti; pradinių klasių mokiniai ir penktokai karpė paukščius, ant kurių rašė  mintis apie pakantumą, gerumą, pagarbą vienas kitam. Buvo numatytos ir įvykdytos kitos veiklos: klasių valandėlių metu, per pilietiškumo pamokas analizuoti tolerancijos ir netolerancijos pavyzdžiai, diskutuota, peržiūrėti ir aptarti filmai; per dorinio ugdymo pamokas diskutuota apie netolerancijos atvejus trijose aplinkose: mokykloje, šeimoje, valstybėje.

     Tolerancijos reikia mokytis, nes būti pakančiam nėra paprasta – kartais trūksta žinių, kartais išsilavinimo arba paprasčiausios elgesio kultūros. 

 

Danguolė Bajarūnienė, istorijos vyr. mokytoja




Ankstesni įrašai


     Tautinio atgimimo pradininkas, valstybės nepriklausomybės siekėjas, „Aušros“ redaktorius, mokslininkas, gydytojas, tautosakininkas, antropologas, publicistas, visuomenės ir kultūros veikėjas, lietuvių tautos patriarchas... prieš 165 metus lapkričio 23 dieną gimęs Jonas Basanavičius „sukvietė“ gimnazijos bendruomenę į literatūrinę popietę, kuri tapo puikia proga dar kartą prisiminti šią iškilią asmenybę.

     Knyga gali pakeisti gyvenimą: įkvėpti, padėti atsakyti į klausimus, spręsti problemas, jaustis stipresniam, kovoti už savo teises ir ateitį. Ar Jūsų gyvenime buvo knyga, kuri pakeitė Jūsų gyvenimą, o galbūt požiūrį arba suteikė stiprybės, padėjo sunkiu metu? Greičiausiai kiekvienas skaitantis žmogus turi tokią knygą. Todėl prašome – pasidalykite knyga su Vidiškių gimnazijos mokiniais.

    eTwinning erdvė – puiki vieta pažinti skirtingų tautų kultūrą, bendraamžius, gerinti IKT bei anglų kalbos žinias, kūrybiškai atlikti užduotis, paįvairinti mokymąsi. (Plačiau apie eTwinning veiklą galima pasiskaityti interneto puslapyje www.etwinning.com).

     IV klasės mokiniai, lydimi mokytojų Onos Lukoševičienės  ir Danguolės Bajarūnienės, vyko į pažintinę ekskursiją, tikėdamiesi praplėsti savo istorines žinias. Pirmasis kelionės tikslas buvo aplankyti Genocido aukų muziejų. Ten turėjome progą išvysti buvusį KGB kalėjimą, galėjome apžiūrėti kankinimo kameras, karcerius, pasivaikščiojimo kiemelius, nuosprendžių vykdymo patalpą. Susipažinome su žiauriais ir tragiškais žmonių kankinimo būdais, gausiais rašytiniais eksponatais. Po to aplankėme Tuskulėnų rimties parko memorialinį kompleksą. Čia  gidė mums papasakojo apie brutalius būdus, kuriais buvo nužudyti nuteistieji, ir apie Sovietų Sąjungos pastangas nuslėpti nužudytųjų užkasimo vietas. Kelionėje patirti įspūdžiai išliks dar ilgam.

Greta Šutavičiūtė, IV klasės mokinė

     Siekiant paminėti Vaiko teisių konvencijos priėmimo metines ir atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų globos, gynimo ir saugojimo nuo neigiamos įtakos svarbą, taip pat skatinant vaikus susipažinti su savo teisėmis, pareigomis, domėtis mokslo ir meno pasiekimais, 2016 m. lapkričio 14 – 20 d. gimnazijoje paskelbta Vaiko teisių apsaugos savaitė. Ši savaitė skelbiama jau 18-tą kartą.