Aktualijos

Senųjų gyventojų „kailyje“

Sulaukę gegužės dauguma mokinių pradeda gyventi vasaros laukimu. Mokyklose prasideda ekskursijų sezonas.

Pirmokai keliavo į Aukštaitijos nacionalinio parko gamtos mokyklėlę, kurioje susipažino su senovės baltų genčių gyvensena ir archeologo profesija, sužinojo, kokiu archeologiniu paveldu garsėja Aukštaitijos nacionalinis parkas, pamatė, kas yra randama senovės gyvenvietėse. Vaikai galėjo ne tik pamatyti įvairius senovinius daiktus, bet ir išsiaiškinti jų paskirtį, pabandyti įskelti titnagą, paliesti senovės gyventojų medžiotų gyvūnų kailius. Pirmokus mokyklėlės darbuotojai susipažino su keramikos ornamentais, rastais parke esančiose senovės gyvenvietėse, o vaikai pabandė įsikūnyti į prieš tūkstančius metų gyvenusių žmonių ,,kailį“ ir išpiešti savo pasirinktą indą.

___________________________

Jūratė Šalkauskienė Įrašo autorius:
Jūratė Šalkauskienė
Pradinių klasių vyresnioji mokytoja.




Ankstesni įrašai


Pirmiausia aplankytas Šlyninkos malūnas, kuriame ekskursantai dalyvavo edukacinėje programoje „Duonos kelias“. Malūno šeimininkė Regina pakvietė į amatų namus, kuriuose mokiniai pamatė daug senovinių buities rakandų ir sužinojo, kam jie buvo naudojami. Šeimininkė įdomiai pasakojo apie tai, kokį kelią nueina rugio grūdas kol tampa kvapiu duonos kepalu.

Baigiantis mokslo metams gimnazijos ketvirtokai vyko į pažintinę ekskursiją. Jie dalyvavo Aukštaitijos Nacionaliniame parke įsikūrusios Gamtos mokyklos programoje ,,Ledyno veiklos detektyvai“, kurios tikslas – supažindinti su negyvosios gamtos objektais – uolienomis ir vandeniu, jų tarpusavio sąveika, ugdyti tiriamojo darbo gebėjimus. Vaikai sužinojo, kaip ledynas kūrė mūsų kraštą ir suformavo reljefą, kokių naudingų iškasenų paliko atsitraukdamas, aiškinosi, kur jas panaudoja ir ką iš jų gamina žmogus, savarankiškai tyrė smėlio, priemolio ir molio savybes, jų laidumą vandeniui, išmoko smagių žaidimų su akmenukais. Visi džiaugėsi galimybe pasaulio pažinimo žinias pagilinti ir praplėsti ne tik teoriškai, bet ir praktiškai.